Pyöräilyradat ja -reitit — Suunnittelu ja rakentaminen

Peltonen, Mikko
Nimeke: Pyöräilyradat ja -reitit — Suunnittelu ja rakentaminen
Tekijät: Peltonen, Mikko (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789522671592
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 60,50 € (55,00 € alv 0 %)

Kustantaja: Rakennustieto
Sarja: Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkajulkaisu 112
Painos: 2017
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: suomi
Sivumäärä: 71
Tuoteryhmät: Infra
Kaupunkisuunnittelu ja asuminen
Kirjastoluokka: 66 RAKENNUSTEKNIIKKA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: pyöräily, pyöräilyreitit, liikunta-alueet, liikuntapaikat, suunnittelu, yhdyskuntasuunnittelu, rakentaminen
E-kirja, 2017
PDF
55,00 €

Pyöräily elää liikkumis-, liikunta- ja harrastusmuotona hyvin vahvaa nousukautta niin Suomessa kuin maailmalla. Pyöräily oli viimeisimmän kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan lasten ja nuorten (3-18-vuotiaat) toiseksi harrastetuin liikuntamuoto.

Monipuoliset ja maksuttomat lähiliikuntapaikat palvelevat parhaiten liikunnan edistämistä. Tästä syystä olisikin tärkeää tehdä lasten ja nuorten lähielinpiireihin mahdollisimman monipuolisia lähiliikuntapaikkoja, joiden käyttöä ei ole rajattu. Lähiliikuntapaikalla tarkoitetaan ala- ja yläkoulujen, päiväkotien sekä puistojen tai muiden vastaavien alueiden yhteyteen rakennettuja maksuttomia liikuntapaikkoja, joilla kannustetaan lapsia ja nuoria sekä myös perheitä liikkumaan mahdollisimman monipuolisesti.

Tässä oppaassa esitellään mm. eri pyörätyypit sekä pyöräreitti- että ratatyypit ja niihin kohdistuvat erityisvaatimukset. Oppaassa käydään vaiheittain läpi lähiliikunta-alueen suunnittelu ja rakentaminen tarveselvityksestä toteutusvaiheeseen. Kirjassa on useita esimerkkejä toteutetuista kohteista.

Useimmat tämän oppaan esittelemistä lähiliikuntapaikoista eivät edellytä tietyn pyörätyypin hankintaa, vaan oikein suunnitellut ja toteutetut pyöräilyreitit ja -radat palvelevat liikkumista ja harrastamista aina potkupyöräilystä lähtien. Useimmat -reiteistä ja -radoista ovat monikäyttöisiä, soveltuen myös muiden lajiharrastajien yhteiskäyttöön. Asfaltti- ja betonipintaisilla radoilla voi pyöräilyn lisäksi scootata, skeitata ja rullaluistella, kun taas maarakenteiset radat voivat talvikaudella soveltua hiihtoharjoitteluun ja jäädytettyinä luisteluun. Oppaassa esitellyt radat ja reitit soveltuvat poikkeuksetta myös pyöräilyn aktiiviharrastajille sekä osin myös kilpaurheilijoille.

Opas on hyödyllinen perusteos kaikille pyöräilyrata ja -reittihankkeissa mukana oleville suunnittelijoille, rakentajille, rakennuttajille, alueen hoitoon osallistuville ja pyöräilyä harrastaville.


Katso myös näitä tuotteita