RT 103540, Rakennesuunnittelijan työturvallisuustehtävät

Nimeke: RT 103540, Rakennesuunnittelijan työturvallisuustehtävät
Tuotetunnus: 6438510010754
Tuotemuoto: E-kirja, PDF
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 28.2.2023
Hinta: 57,20 € (46,13 € alv 0 %)

Kustantaja: Rakennustieto
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: PDF
Suojaustapa: Vesileima
Tuoteryhmät: RT-ohjekortit
Kirjastoluokka: 66 RAKENNUSTEKNIIKKA
Työturvallisuuslaki 738/2002 ja VNa rakennustyön turvallisuudesta 205/2009 puhuvat pääsääntöisesti vain suunnittelijan velvollisuuksista, vaikka tosiasiallisesti tässä yhteydessä suunnittelijalla tarkoitetaan kaikkia osapuolia, jotka osallistuvat hankkeen työturvallisuuden suunnitteluun. Asetustekstin on monesti havaittu olevan vaikeaselkoista, jonka takia on yleistynyt käsitys, että vastuuta työturvallisuuden suunnittelusta siirtyy päätoteuttajalta rakennesuunnittelijalle, jonka laatimien suunnitelmien mukaan monet rakennuksen vaarallisimmista runkovaiheen töistä suoritetaan. Rakennesuunnittelun työturvallisuustehtävät eivät välttämättä sisälly rakennesuunnittelun tehtäväluetteloon, ja osa niistä on luonteeltaan harkinnanvaraisia lisätehtäviä. Muiden kuin lain ja asetusten määrittelemien tehtävien sisällyttäminen toimeksiantoon on varmistettava kohdekohtaisella sopimuksella. Nykyaikaisella rakennustyömaalla saattaa kuitenkin olla useita eri kokonaisuuksista vastaavia rakennesuunnittelijoita, tuoteosasuunnittelijoita, urakoitsijoita erilaisilla sopimussuhteilla sekä vaihtuvia päätoteuttajia, jolloin yksinkertaistettu jako ei riitä kuvaamaan eriosapuolten velvollisuuksia ja tehtäviä.

Tämä asiakirja on luonteeltaan ohje, ja jos tekstissä esiintyy ristiriitaisuuksia asetusten ja muiden sitovien ohjeiden välillä, noudatetaan aina voimassa olevia lakeja, asetuksia ja määräyksiä.
Ohjeessa luodaan työkaluja rakennesuunnittelijan osalta suunnitelmallisen työturvallisuuden toteuttamiseksi hankkeessa mm. vastuunjakotaulukon muodossa. Rakennesuunnittelijan tulee kaikessa toiminnassaan osaltaan huolehtia siitä, että rakennuttaja antaa tarvittavat tiedot suunnitteluun työturvallisuuden osalta.

Ohje perustuu Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n ohjeeseen Rakennesuunnittelijan työturvallisuustehtävät v. 2021.

Ohjeeseen liittyvät turvakaideohjeet, elementtien nosto-ohjeet ja rakennesuunnittelun vaaratekjöiden arviointi- ja tarkastuslista ovat ladattavissa osoitteesta https://skol.teknologiateollisuus.fi/fi/tki-toiminta/talonrakennussektori.


Katso myös näitä tuotteita