Uimahallihankkeen hanketyökalulla voidaan määrittää uuden uimahallin toimintojen tarvitsemat allasvesineliöt, bruttoala sekä alustava kustannusarvio tarveselvitysvaiheessa. Työkalussa keskeisinä mitoittavina tekijöinä ovat käyttäjämäärä, allasneliöt ja aukioloajat.
Nämä tiedot syöttämällä hanketyökalu laskee arvion hankkeen alustavasta laajuudesta ja kustannuksista.
Hanketyökaluun on kerätty vuosien ajan laajuus- ja kustannustietoa Suomessa toteutetuista uimahallihankkeista ja sitä on päivitetty kustannustason nousun myötä. Tämän huhtikuussa 2024 päivitetyn hanketyökalun kustannusarvion todenmukaisuutta on verrattu useisiin aivan viime vuosina valmistuneiden uimahallihankkeiden toteutuneisiin kustannuksiin ja todettu päivitetyn hintatason vastaavan riittävän hyvin toteutuneita kustannuksia.
Parhaiten hanketyökalu soveltuu uusien tarveselvitysvaiheessa olevien uimahallihankkeiden arviointiin. Kuitenkin on tunnistettu, että uimahallihankkeen hanketyötyökalu soveltuu käytettäväksi myös peruskorjaushankkeissa, mikäli peruskorjausaste on merkittävä (yli 80 %). Korjausaste saadaan selvitettyä vasta riittävien kuntotutkimusten ja esiselvitysten valmistuttua.
Hanketyökalulla voidaan arvioida vain uimahallin tilojen kustannuksia. Mikäli uimahallihankkeeseen sisällytetään muitakin tiloja ja toimintoja kuten esimerkiksi palloiluhalli ja laajemmat lisäurheilutilat, tulee näiden tilojen sekä esim. piha-alueiden kustannukset laskea erikseen ja lisätä hanketyökalun antamaan kustannusarvioon. Hanketyökalu ei ota huomioon vaativia pohjarakentamisen ratkaisuja, kuten paalutuksia ja louhintoja tai merkittävästi normaalitasosta poikkeavia materiaaleja (esim. tammiset ikkunan puitteet) eikä tavallisesta poikkeavia talotekniikkaratkaisuja (esim. uusiutuvaa energia). Näistä aiheutuvat kustannukset on lisättävä hanketyökalun antamaan arvioon.
Hanketyökalutiedosto tulee ennen sen käyttöönottoa tallentaa omalle tietokoneelle, jotta tiedoston toiminnallisuudet toimivat. Hanketyökalun käyttöohje löytyy avatun excelin oikeasta alareunasta.