Alvar Aallon syntymästä on tänä vuonna 125 vuotta. Juhlavuonna Aallon brändi on edelleen ajankohtainen ja hän on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia. Hänen luomistyönsä tulokset näkyvät edelleen kaupungeissa, taajamissa, kodeissa ja julkisissa tiloissa. Kolmijalkainen Aalto-jakkara on suomalaisille yhtä ikoninen kuin Fazerin sininen, ja maailmalla siihen törmää tämän tästä.

Jari ja Sirkkaliisa Jetsosen Alvar Aalto -trilogia kokoaa yhteen Aallon kiinnostavimpia rakennuksia. Ensimmäinen osa esittelee asuntoja, toinen kirjastoja ja kolmas kirkkoja.
 

Kokosimme kesämatkailijalle kirjojen kohteita kartalle. Seuraa karttaa ja lähde tutustumaan kotimaisen arkkitehtuurin merkkiteoksiin! Avaa kartta uuteen välilehteen

Lue lisää kohteista Alvar Aalto -trilogiasta

 

Alvar Aalto Homes

Villa Mairea Noormarkussa ja terassitalo Euran Kauttualla, Villa Skeppet Tammisaaressa sekä tänä kesänä ajankohtaiset Sunila ja Jyväskylä tarjoavat nähtävää Aallon asuntoarkkitehtuurista kiinnostuneille – unohtamatta Aallon omaa taloa ja toimistoa Helsingin Munkkiniemessä. Ulkomaisia asuntokohteita ovat Villa Tammekan Tartossa, Virossa ja Maison Louis Carré  Bazoches-sur-Guionnessa Ranskassa.

Siirry tilaamaan

Alvar Aalto Libraries

Aallon kirjastoja on Suomessa muun muassa Seinäjoella, Otaniemessä Espoossa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Yhdysvalloissa sijaitsee kaksi Aallon kirjastoa: The Woodberry Poetry Room Library MIT:n opiskelija-asuntolassa Cambridgessa ja Mount Angel Abbey Library Oregonissa. Saksassa voi tutustua Wolfsburgin kulttuurikeskuksen kirjastoon.

Siirry tilaamaan

Alvar Aalto Churches

Muuramen klassistinen italian renessanssia henkivä kirkko, Seinäjoen lakeuksien keskellä kohoava Lakeuden risti, valostaan kuulu Kolmen ristin kirkko Imatralla ja Lahden Ristinkirkko tarjoavat kukin ainutlaatuisen tilaisuuden hiljentyä. Aallon ainoa Italiaan toteutettu rakennus, Riolan Santa Maria Assuntan kirkko on myös vierailun arvoinen.

Siirry tilaamaan

Kartan kohteet

Villa Mairea

1939 valmistunutta Villa Mairea on yksi Aallon tunnetuimmista töistä. Rakennusta pidetään yhtenä modernistisen arkkitehtuurin onnistuneimmista luomuksista ja suunnannäyttäjistä. 

Villa Aalto

Aallon itselleen suunnittelema kotitalo ja ateljee. Vuonna 1936 valmistunut rakennus antaa viitteitä myöhemmän ajan Aallon romanttisesta funktionalismista.

Villa Skeppet

Aallon viimeinen yksityistalo. Rakennuksen hallitsevin piirre on purjeenomainen katto olohuoneessa, mikä sitoo rakennuksen erityyliset osat toisiinsa. 

Euran terassitalo

Vuonna 1938 valmistunut talo on rakennettu porrastetusti rinteeseen. Aallolle tyypillisen funktionalismin lisäksi talossa on vaikutteita eteläeurooppasta, joka näkyy erityisesti rakennuksen isoissa terasseissa.

Sunila

Laajin Aallon alkuperäisten suunnitelmien mukaan toteutunut kokonaisuus. Aallon suunnittelemaa asuinaluetta pidetään Suomen ensimmäisenä metsäkaupunkina.

Viitatorni

1962 valmistuneen asuinkerrostalon epäsymmetrinen julkisivu antaa rakennukselle mielenkiintoisen pystysuuntaisuutta korostavan muodon.

Aira-talo

Aallon ensimmäinen asuintalo. Valmistunut 1926. Aallon varhaistuotannolle tyypilliseen tapaan edustaa 1920-luvun klassismia.

Casa Lauren

1928 valmistunut puukerrostalo on Aallon uran alkupuolen tuotoksia. Edustaa italialaisvaikutteista klassismia.

Muuratsalon koetalo

Alvar Aallon yhdessä Elissa Aallon itselleen suunnittelema asunto, jonka esikuvana oli antiikin atriumtalo. Koetalossaan Aallolla oli vapaus kokeilla eri materiaaleja, muotoja, tekniikoita ja mittasuhteita.

Seinäjoen kaupunginkirjasto

”Aallon kirjastojen helmi" sisältää mielenkiintoisen viuhkamaisen lainaussalin. Seinäjoen muita Aalto-kohteita ovat mm. Lakeuden risti, kaupungintalo ja teatteri.

Otaniemen kirjasto

Aallon suunnittelema kirjasto on osa Otaniemen kampusaluetta. Aalto on suunnittelut Otaniemeen useampia rakennuksia ja alueen asemakaavan.

Säynätsalon kunnantalo ja kirjasto

Säynätsalon kunnantalo ja kirjastosiipi ovat Aallon 50-luvun tuotannolle tyypillistä punatiiltä. Rakennus on kokonaistaideteos, jossa punatiilen ja suomalaisen puun käyttö sekä pelkistetty muotoilu herättävät ihailua.

Rovaniemen kunnankirjasto

Vuonna 1965 valmistuneessa kirjastossa on mm. Viipurin kirjastossa tuttu ratkaisu, jossa lukutilat on sijoitettu lattiapinnan alapuolelle. Katonrajan ja katon ikkunat tuovat luonnonvalon tilaan upealla tavalla.

Ristinkirkko

Alvar Aallon (1898-1976) suurteos keskustelee tyylikkäästi kauppatorin toisella puolella sijaisevan toisen mestariarkkitehdin, Eliel Saarisen kaupungintalon kanssa. Ristinkirkko on tunnettu loistavasta akustiikastaan.

Lakeuden risti

1960 valmistunut rakennus on saanut inspiraationsa Pohjanmaalla kesäisin järjestettävistä suurista uskonnollisista juhlatilaisuuksista, seuroista.

Kolmen ristin kirkko

1958 valmistuneen kirkon erikoisuus on liukuvalutekniikalla tehty kellotorni sekä alttaritaulun korvaavat kolme ristiä, joiden varjot lankeavat seinälle luonnonvalon toimesta.

Muuramen kirkko

Aallon suunnittelemista kirkoista ensimmäinen. Muuramen kirkko edustaa pohjoismaista klassismia. Rakennus edustaa ajalleen uutta kirkkotyyppiä, jossa yksinkertaiseen suorakaiteen muotoiseen ja satulakattoisen kirkkorakennukseen yhdistyy erillinen kapea ja korkea kampaniili.


​​

Alvar Aalto

Hugo Alvar Henrik Aallon (1898–1976) yli viisi vuosikymmentä kestäneen uran vaikutus näkyy laajasti sekä Suomessa että kansainvälisesti. Aalto jätti pysyvän jäljen modernin arkkitehtuurin ja muotoilun maailmaan.

Aalto tunnetaan erityisesti luontoon ja ihmisen tarpeisiin perustuvasta lähestymistavastaan. Hänen luomuksissaan yhdistyvät esteettisyys, käytännöllisyys ja ympäristön huomioiminen ainutlaatuisella tavalla. Aalto oli mestari materiaalien hallinnassa ja hän hyödynsi rohkeasti erilaisia elementtejä, kuten puuta, lasia, tiiltä ja betonia, luoden harmonisia ja orgaanisia kokonaisuuksia.