Sähkömiehen kalenteri 2019

Tekijät: Lintula, Reijo (toim.)
Kustantaja: Suomen Kalenterit Oy
Julkaistu: 2018
Painos: 63.
Kielet: suomi
Tuotelaji: Kirjat
Lisätietoja: Parikierresidottu
15,26 € (sis. alv)

Tuotekuvaus

Sähkömiehen Kalenteri on jo klassikko. Vuosien varrella se on muotoutunut vastaamaan mahdollisimman hyvin käyttäjäkunnan tarpeita. Se sisältää runsaasti päivittäin tarvittavaa perustietoa alan ohjeista ja määräyksistä, mitoista, merkinnöistä ja tekniikasta.

Tärkeät mittayksiköt on hyvä pitää aina käsillä, samoin keskeisimmät sähkötekniset kaavat. Sähkömiehen Kalenterista löydät kätevästi myös vastusten värimerkinnät ja sähkövirtaa vastaavat tehot sekä tehoa vastaavat sähkövirrat. Rakennusten sähköasennuksissa on tärkeää muistaa niin yleiset säännökset kuin erityisiä asennuksia ja asennusolosuhteita koskevat vaatimukset.

Myös valaistustekniikan ja valaistuksen suunnittelun käsitteet, määritelmät ja mittayksiköt löytyvät helposti. Loistelamppujen vertailutaulukko ja sähkön kulutustiedot ovat jokaiselle hyödyllistä luettavaa. Sähkömiehen Kalenteri onkin usein tarvittavan tiedon käsikirja pienoiskoossa.

2019 painos
Sähkömiehen kalenteri on päivitetty sekä 1.1.2017 voimaan tulleiden uusien sähköalan säädösten että syksyllä 2017 ilmestyneen uuden SFS 6000 standardisarjan osalta.

Sähköalan säädösten osalta merkittävä muutos oli sähkö- ja hissiturvallisuussäädösten eriyttäminen toisistaan. Monet muutoksista olivat luonteeltaan kuitenkin teknisiä, kun perustuslain mukaisesti vaatimuksia siirrettiin lakitekstiin. Uudet säädökset ovat Hissiturvallisuuslaki (1134/2016), Vna hissiturvallisuudesta (1433/2016), Sähköturvallisuuslaki (1135/2016), Vna sähkölaitteistoista (1434/2016), Vna sähkötyöstä ja käyttötyöstä (1435/2016), Vna sähkölaitteiden ja -laitteistojen sähkömagneettisesta yhteensopivuudesta (1436/2016) ja Vna sähkölaitteiden turvallisuudesta (1437/2016).

Uusi painos SFS 6000 standardisarjasta tulee pitämään sisällään paljon muutoksia. Vaatimukset tulevat tiukkenemaan mm. laukaisuehtojen osalta. Vikavirtasuojaus tulee laajenemaan ja tietyn tyyppisiä vikavirtasuojia ei sallita. Ylijännitesuojauksen osalta standardi on hyvin pitkälti kirjoitettu uusiksi, samoin aurinkosähköjärjestelmien ja sähköautojen latauksen osalta. Johdon mitoitus tullaan muuttamaan siten, että siirrytään käyttämään kansainvälisten esikuvien mukaisia kuormitettavuustaulukoita. Suosituksena tullaan esittämään sähköliesien liesiturvalaitteita ja valokaarivikasuojan käyttämistä tietyissä tilanteissa. Lisäksi standardisarjan osissa on lukuisa määrä pienempiä muutoksia.

Mittayksikköjä, Sähköteknisiä kaavoja, Rakennusten sähköasennukset, Kylpy- ja suihkutilat, Sulakevalikoima.