Ihmisten kaupunki

Tekijät: Gehl, Jan
Kustantaja: Rakennustieto
Julkaistu: 2018
Kielet: suomi
Sivumäärä: 269
Tuotelaji: Kirjat
ISBN: 978-952-267-253-7
55 € (sis. alv)

Tuotekuvaus

”Ihmislähtöinen suunnittelu on keskeinen osa elävän, turvallisen, kestävän ja terveellisen kaupungin toteuttamista.” Jan Gehl on maailmanlaajuisesti tunnettu tanskalainen arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija, joka on keskittynyt ihmisen mittakaavaisen kaupunkitilan ja kävelymyönteisen kaupungin suunnitteluun.

Tämä kaupunkisuunnittelun perusteos on käännetty seitsemän vuoden aikana jo 37 kielelle. Suomessa keskustellaan kiihtyvästä kaupungistumisesta, samaan aikaan kun kaupunkimaisen elämäntavan suosio lisääntyy. Laadukkaan ja viihtyisän kaupunkitilan merkitys kasvaa entisestään. Kirja konkretisoi, miten kävelijöiden, pyöräilijöiden sekä kaupungilla asioimisen kannalta laadukas ympäristö tunnistetaan, ja miten se käytännössä toteutetaan.

Jokaisella tulisi olla yhtä itsestään selvästi oikeus helposti saavutettaviin avoimiin tiloihin kuin puhtaaseen veteen. Jokaisen pitäisi nähdä ikkunastaan puu, pystyä istahtamaan kodin lähettyvillä penkille katsomaan lasten leikkiä, tai voida kävellä puistoon kymmenessä minuutissa. Hyvin suunnitellut kaupunginosat inspiroivat asukkaitaan, kun taas huonosti suunnitellut kaupungit kohtelevat heitä kaltoin. Janin sanoin: ”Me muovaamme kaupunkia, ja kaupunki muovaa meitä.”

Kukaan muu ei ole tutkinut julkisen tilan morfologiaa ja käyttöä yhtä laajasti kuin Jan Gehl. Jokaiselle tämän kirjan lukevalle avautuu arvokas näkymä hänen hämmästyttävän tarkkanäköiseen ymmärrykseensä julkisten tilojen ja kansalaisyhteiskunnan välisestä suhteesta ja yhteenpunoutumisesta.
(Richard Rogers)