Lisämateriaali

> Sisällys.pdf

Hiekkatekonurmiopas

Tekijät: Jäniskangas; Tapani
Julkaisijat: Opetusministeriö, VTT, Tampereen teknillinen korkeakoulu
Kustantaja: Rakennustieto Oy
Julkaistu: 2019
Painos: 2.
Kielet: suomi
Sivumäärä: 82
Tuotelaji: Kirjat
Sarja: Liikuntapaikkajulkaisu no 114
ISBN: 978-952-267-292-6
44 € (sis. alv)

Tuotekuvaus

KIRJA ILMESTYY HELMIKUUSSA 2019. Hiekkatekonurmi on sekä ulko- että sisäliikuntapaikoilla yleisesti käytetty pintamateriaali. Sen liikunnallisia ja pelillisiä ominaisuuksia voidaan säädellä lajikohtaisesti. Esimerkiksi eri pallopelit ja leikkikenttien putoamisalustat vaativat erilaisia alustan jousto-ominaisuuksia. Hiekkatekonurmen on oltava turvallinen sekä miellyttävä kaikissa eri käyttötilanteissa. Hiekkatekonurmi on oikein hoidettuna kestävä ja tasalaatuinen liikunta-alusta. Kunnossa pysyäkseen se vaatii säännöllistä ja riittävää hoitoa, jotta nurmen hiekka saadaan pysymään irtonaisena. Hoitotoimenpiteiden oikeaa ajoitusta ja ohjausta varten kentän kuntoa on seurattava jatkuvasti.

Hiekkatekonurmen hiekan ominaisuudet ja laatu (määrä, raekokojakautuma, raemuoto, mineraalikoostumus) ovat tärkeitä tekijöitä kentän käytettävyyden ja hiekkatekonurmen kulutuskestävyyden kannalta. Lähiliikuntapaikkojen kentille suositellaan hiekkatäyttöisiä tai hiekka- ja kumirouhetäytteisiä tekonurmia. Hiekkatekonurmen pinnan jousto voidaan mitoittaa halutulle tasolle rakennemateriaalien ennakkokokeiden, joustolaskelmien sekä kevyellä pudotuspainolaitteella tehtävien työnaikaisten joustomittausten avulla. Oppaassa esitetään pudotuspainomittauksiin perustuva menetelmä (Loadman) kerroksellisen kenttärakenteen jouston mitoitukseen.

Opas on tarkoitettu liikuntapaikkojen rakennuttajille, suunnittelijoille, rakentajille, kentänhoitajille sekä muille hiekkatekonurmien käytöstä ja kunnosta vastaaville.