Armo ja arkkitehtuuri

Tekijät: Connah, Roger; Snellman, Tomi (suom.)
Kustantaja: Rakennustieto Oy
Julkaistu: 1999
Kielet: suomi
Sivumäärä: 96
Tuotelaji: Kirjat
Sarja: Arkki-sarja nro 11
ISBN: 951-682-501-X
21 € (sis. alv)

Tuotekuvaus

Miksi arkkitehtuurista on niin vaikea keskustella? Mikä tekee joistakin rakennuksista halveksittuja tai helposti unohdettavia ja toisista taas unohtumattomia?
Kirja kertoo myös ammatillisesta lannistamisesta ja vallitsevaan ideologiaan soveltumattoman arkkitehtuurin marginalisoimisesta.

Esimerkkinä Timo ja Tuomo Suomalaisen unohdettu työ, Espoonlahden kirkko (1980). Tätä sivuutettua rakennusta, näitä lähes vaiettuja arkkitehteja tutkiessaan kirjoittaja luonnostelee samalla uudenlaisia yhteyksiä tavanomaisen ja ylitsevuotavan, historian ja kritiikin, järjen ja uskon, torjumisen ja propagandan, armon ja arkkitehtuurin välille.
Tälle vastakohtana on Temppeliaukion kirkko, josta on tullut Suomen suosituin arkkitehtoninen turistikohde.

Jännittävä essee suomalaisen arkkitehtuurin erityispiirteistä brittiläiseltä arkkitehtuurihistorioitsijalta, kriitikolta ja kirjailijalta. "Kuten Ranska Theodore Zeldinille, on Suomi ollut minun laboratorioni. Se on ehtymätön inspiraation ja ärtymyksen lähde ja koetinkivi, jota vasten yritän edelleen ymmärtää elämän taidetta sen ilotulituksen valossa, jonka maa itsestään lähettää taivaalle yrittäessään ymmärtää itseään."
Kirja saatavana myös englanninkielisenä "Grace and Architecture".