Alvar Aalto - Puu taipuu. Det formbara träet

Tekijät: Grotenfelt, Georg; Isohauta, Teija; Kairamo, Maija
Julkaisijat: Alvar Aalto -säätiö, Alvar Aalto -museo
Kustantaja: Alvar Aalto -museo
Julkaistu: 2010
Kielet: ruotsi, suomi
Sivumäärä: 75
Tuotelaji: Kirjat
ISBN: 978-952-5498-19-6
28 €    10 € (sis. alv)

Tuotekuvaus

Arkkitehti Alvar Aallon (1898-1976) arkkitehtuurissa puulla on sekä materiaalina että symbolisesti merkittävä asema. Hän korosti arkkitehtuurissaan useissa eri yhteyksissä puun biologisia ominaisuuksia, suhdetta ihmiseen ja elävään luontoon. Puun työstettävyys, kosketuksen miellyttävyys, lämpö ja pintakäsittelyjen mahdollisuudet olivat Aallolle tärkeitä. Rationaalisen teräs- ja betoniarkkitehtuurin vastapainona Aallon arkkitehtuurissa korostuvat pehmeät ja luonnonläheiset arvot; ihmisen huomioonottaminen kaikessa suunnittelussa. Puulla on myös myyttinen luonne: se on kasvun symboli ja moninaisten muotojen lähde.

ALVAR AALTO – PUU TAIPUU -kirja perustuu kansainväliseen kiertonäyttelyyn, joka esittelee materiaalien, rakenteiden, rytmin, detaljien ja muodonmuutoksen kautta Aallon suhdetta traditioon, innovaatioon ja luontoon. Valokuvien ja piirustuksien avulla kerrotaan puun käytöstä Alvar Aallon suunnittelemissa rakennuksissa aina Alajärven Villa Floran leikkimökistä 1920-luvulta Reykjavikin Pohjolan taloon 1960-luvun lopulta.

Kirjan artikkelit käsittelevät perinteen ja uudistamisen merkitystä Aallon arkkitehtuurissa, Aallon luontoyhteyksiä, suhdetta kansallisen puurakentamisen perinteeseen ja klassismin traditioon. Artikkelien kirjoittajat ovat Georg Grotenfelt ja Teija Isohauta. Maija Kairamo kertoo puun käytöstä 75-vuotiaan Viipurin kirjaston luentosalin aaltoilevassa katossa. Esipuheen on kirjoittanut Markku Lahti. Pehmeäkantinen, 240 x 250 mm. Teksti suomeksi ja ruotsiksi.